Майките на деца с увреждания ще продължат да протестират. Те

...
 
Майките на деца с увреждания ще продължат да протестират. Те
Коментари Харесай

Ами махнете ги най-сетне от главата Му!

  Майките на деца с увреждания ще продължат да стачкуват. Те нямат доста варианти - или Системата, или децата им
 

 

С реп­ликата “да нап­равят по този начин, че тази тематика да ми се махне от главата “ — министър председателят удари в земята даже нещас­т­ния някогашен чиновник на социал­ното минис­тер­с­тво, прочул се с “кухите лейки “. В играта на нерви министър-председателят се оказа слаб против­ник на май­ките на деца с увреж­дания. Те, видиш ли, си желали минис­търа, чиято оставка той с готов­ност одобри, и по тази причина се наложи на другия ден още веднъж да го “прати на работа “. Същият минис­тър, поради който ник­нат палат­кови лагери из цялата страна, в края на едно тол­кова сполучливо европ­ред­седател­с­тво. Бисер Пет­ков, който самоуверено твърди, че без под­к­репата на премиера и финан­совия минис­тър няма късмет рефор­мата на социал­ните услуги за хората с увреж­дания да се със­тои.

И му тряб­ват едни 300 милиона. Не за саниране, не за фон­тани, ами за инвалиди. Откъдето и да го пог­лед­неш не е рен­табилно

, а ей къде са мес­т­ните избори, не дай Боже и пар­ламен­тар­ните. Че какъв брой са хората с увреж­дания в Бъл­гария? Едни 730 хиляди на въз­раст над 16 години и към 45 хиляди деца (по данни от 2015 г.). Всеки трети освидетел­с­т­ван с между 50 и 70% инвалид­ност, а близо 23% са с най-тежката степен. Колко от тях въобще могат да гласоподават? Но да оставим бакал­с­ките сметки. Друго твър­дение на премиера е по-интересно: “Винаги сме работили прек­расно със семейс­т­вата на деца с увреж­дания. “ Тол­кова прек­расно, че няма и месец от пос­лед­ния им 6-ти митинг.

Пър­вият митинг на родителите на деца с увреж­дания се със­тоя през 2015-а година при управ­лението на кабинета Борисов 2. Тогаваш­ният обществен минис­тър Ивайло Кал­фин се срещна с протес­тиращите, получи настояванията им (които и до момента не са променени) и си ги прибра в шкаф­чето. Година по-късно обаче май­ките отново зап­ротес­тираха и може би резул­татът щеше да бъде същият, в случай че един безоч­лив чинов­ник от МТСП не ги беше нарекъл “кухи като градин­ски лейки “. Минис­тър Кал­фин се заиз­винява, пътем съобщи, че се работи по съз­даването на елек­т­ронен регис­тър; Законът за лич­ната помощ, за който нас­тояваха протес­тиращите, беше упоменат по-скоро като разкол, тъй като внезапно ще обърка философията на под­помагането на хората с увреж­дания, по която работят екипи на социал­ното ведом­с­тво в два следващи кабинета Борисов. Кухите лейки се разотидоха и се заканиха постоянно да си поливат гер­берите.

И го нап­равиха. Дори ефек­т­ният жест с 930-те лв. в Закона за семей­ните помощи на Зор­ница Русинова, която незабавно смени оттег­лилия се Кал­фин, вместо да им зат­вори устите, предиз­вика още по-бурна реак­ция. Защото

под­помагането беше извър­шено на прин­ципа “да вземем от едните, да дадем на другите “.

Получиха го единствено децата с над 90% инвалид­ност, бяха им отнети сред­с­т­вата за рехабилитация, а лицата, навър­шили 18 години, останаха с по 100–200 лева месечна помощ. С тези вести протес­тиращите изп­ратиха 2016-а година.

Едва огледал се кабинетът Борисов 3 и дамите надуха чер­ните балони и отново тръг­наха по улиците на София. Какво желаеха? Все същото: цялос­тна промяна в социал­ната сис­тема, с приемане на Закон за лич­ната помощ; финан­сиране от дър­жав­ния бюджет в раз­мер не по-малък от две минимални работни зап­лати; диферен­циран под­ход при установяване на раз­мера на лич­ната помощ — съгласно индивидуал­ните пот­реб­ности на детето или лицето, което се нуж­дае от асис­тиране и така нататък

Пос­рещна ги единствено социал­ният минис­тър Бисер Пет­ков. Изс­луша ги, провежда среща с техни пред­с­тавители, съобщи готов­ност да се съз­даде обща работна група и сякаш най-накрая нещо стартира да се случва. Обаче кабинетът потегли да рефор­мира сис­темата за ТЕЛК. Пок­рай абсур­дите в пред­ложенията за промени се разсъниха от летар­гията си НПО-тата, който сякаш пазят правата на хората с увреж­дания. Решени да проработят суб­сидиите си, с малко син­дикална под­к­репа, и те най-накрая проведоха митинг в столицата. Пред­ложенията им, на които куцаше кон­к­ретиката, тъй като всъщ­ност нямаха пред­ложения, а желаеха да се резервира статук­вото в сис­темата за инвалидизиране, бяха признати. Но след тях още веднъж дой­доха май­ките.

И евентуално щяха да бъдат изс­лушани в пар­ламента, в случай че се бяха облекли обичайно.

Но тъй като не го нап­равиха, не ги пус­наха да влязат. И не щеш ли над­писът на фланел­ките “Сис­темата ни убива “ се трансформира в слоган на без­с­роч­ните им митинги. Опънаха палат­ката си пред Народ­ното съб­рание и даже се надяваха, отнякъде да зър­нат премиера (ако съумеят да го привикат на пар­ламен­тарен кон­т­рол), само че се оказа, че влезнал и излязъл, без да го усетят. Сигурно заобикаля срещата с тях, с цел да не станат очевидци на съл­зите му.

Той обаче няма от кое място да знае, че някои от протес­тиращите там нап­ример, всеки ден напус­кат бол­ницата, в която лежат децата им, с цел да ги изс­лед­ват за поред­ния ТЕЛК, и отиват пред пар­ламента със същите тези деца, с надеж­дата някой да ги чуе. Няма по какъв начин да знае, че с цел да обезпечат тази въз­мож­ност, са тър­сили сред­с­тва месеци наред. Няма евентуално и да раз­бере, че след прес­тоя си в бол­ницата са хук­нали към стоматологич­ната клиника, в която лекуват зъбите на децата им. А при тези деца това лекуване е малко комплицирано — прави се с цялостна анестезия и продъл­жава няколко часа, време, през което май­ките се молят детето им да се разсъни след поред­ната анес­тезия и да не получи епилеп­тичен пристъп. Ако знаеше, щеше да зареве с глас.

Иначе връзките му с тези родители са прек­расни.

Какво ще се случи оттук-нататък, мъчно може да се прог­нозира. Бисер Пет­ков най-малко беше явен — неговият пост зависи от решенията на премиера и финан­совия минис­тър. С плана на Закон за лич­ната помощ на омбуд­с­мана Мая Манолова нещата не са тол­кова ясни. Дори да стигне до раз­г­леж­дане в пар­ламен­тар­ната зала, мъчно ще откри под­к­репа. Активен индивидуалист като Манолова има малко съмиш­леници даже измежду бив­шите си сътрудници от пар­ламен­тар­ната група на БСП. Освен това идва вакан­цията, след това ще се стягат избори.

А май­ките на деца с увреж­дания ще продъл­жат да протес­тират. Те нямат доста варианти — или Сис­темата, или децата им.

Милена Пет­кова

От НЮЗ.БГ

(заг­лавието и под­заг­лавието са на ЗЕМЯ)
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР